Blogs

 
 
 
 

Wat is klimaatverandering?


 
We hebben het met z’n allen steeds meer over klimaatverandering, maar wat betekent het eigenlijk precies? Het is namelijk best een complex probleem. Ik leg dat in de blog van vandaag uit, zodat jij ook beter snapt waarom we het bijvoorbeeld over CO2 vermindering hebben.

Klimaatverandering is nu heel veel in het nieuws. Letterlijk betekent het dat ons klimaat verandert. Dus, in bepaalde regio’s waar het gemiddeld een bepaalde temperatuur is wordt het hier gemiddeld een paar graden warmer of kouder (in dit geval warmer). Dit klinkt heel weinig. Maar omdat de natuur (en ons klimaat) zo’n complex systeem is, kunnen deze paar graden verandering al hele grote gevolgen hebben. Zo kan op een plek waar het al heel droog is, het nog droger worden en het opeens helemaal niet meer mogelijk zijn om voedsel te verbouwen.

Concreet in Nederland betekent dit dat we bijvoorbeeld meer klimaatmigranten krijgen (mensen die door deze klimaatverandering hun land van oorsprong verlaten omdat er bijvoorbeeld geen voedsel meer te verbouwen is) en er meer weersextremen komen. Het wordt bijvoorbeeld veel langere perioden heel droog of er komt juist veel meer regenval. Dit kan leiden tot allerlei complicaties in de samenleving. Maar ook over de hele wereld heeft klimaatverandering heel veel verschillende soorten impact, zoals bijvoorbeeld ook verzuring van de oceanen waardoor het koraal eerder dood gaat. Lees hier meer.

Maar waarom warmt onze aarde dan nu op? De aarde is lekker aangenaam warm door het broeikaseffect; dit betekent dat er een laag van verschillende soorten gassen om de aarde heen zit die als een broeikas werkt: het houdt de warmte vast. Als deze laag dikker wordt, wordt er dus meer warmte vastgehouden.

CO2 is een van die broeikasgassen, en door bijvoorbeeld ons energieverbruik, vliegen en auto rijden (door verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij) en ook door ontbossing (bomen nemen juist CO2 op) zorgen we dat er meer en meer CO2 extra de lucht in gaat, en dus wordt deze deken van broeikasgassen steeds dikker.

Deze fossiele brandstoffen komen veel sneller dan het natuurlijk zou gebeuren is in de atmosfeer van de aarde terecht en daarom warmt de aarde sneller op door ons toedoen. Ook veel producten die we kopen zoals voeding en kleding draagt met hun verborgen impact voor een groot deel hieraan bij. Doordat we bijvoorbeeld veel koeien nodig hebben voor vlees; deze koeien stoten veel methaangas uit; een heel belangrijk en sterk broeikasgas. Hier kun je meer over lezen in mijn eerste blog over de impact van vlees eten.

Een filmpje waar klimaatverandering verder uitgelegd wordt vind je hier.