Blogs

 
 
 
 

Vlees eten


 
Minder vlees eten blijft een van de beste dingen die je kunt doen voor onze aarde. Maar waarom dan? Dat leg ik kort uit.

Mijn persoonlijke verhaal over minder vlees eten begon al vroeg. Sinds 2006, vanaf mijn 16e, ben ik al vegetariër en sinds 2012 ben ik (grotendeels) veganist. Ik ben vegetariër geworden omdat ik geen dieren meer wilde eten. Ik hield zo veel van mijn hond en snapte niet waarom ik dan wel een koe of een varken zou eten. Toen ik daarna in 2009 milieuwetenschappen ging studeren, leerde ik ook meer over de impact wat de vleesproductie heeft op onze aarde. Daardoor werd ik alleen maar meer overtuigd.

Toen ik alleen vegetariër was vond ik veganisten maar extreem, want was er mis met het eten van kaas of eieren? Dit veranderde toen ik dit filmpje op YouTube zag. Ik realiseerde me al snel dat ik veganist wilde worden, maar ik was bang dat andere mensen me te extreem zouden vinden, en ik wilde het dus bijna daarom gewoon maar niet doen. Gelukkig zei mijn lieve vriend dat dat geen goede reden was (en terecht ;)). Hierna heb ik besloten om toch veganist te worden. Ik vond het heel spannend om het aan mijn vrienden en familie te vertellen en sommigen begrepen het ook niet helemaal. Wat ik wel heel sterk merkte was dat door een positieve houding aan te nemen en alles steeds rustig uit te leggen steeds meer mensen mij begrepen. En sommigen uiteindelijk zelfs ook vegetariër of veganist zijn geworden! Super!

Maar waarom is dit zo belangrijk?
Er zit namelijk een onwijs grote verborgen impact op de aarde in je stukje vlees of glas melk.

Wat feiten:

Ik noem dit dan ook een van de belangrijkste tips om duurzamer te leven omdat je op heeeel veel vlakken jouw impact verminderd door minder dierlijke producten te eten. Terwijl bijvoorbeeld vliegen ook heel vervuilend is, gaat dit alleen over jouw uitstoot van het broeikasgas CO2.

En ondertussen is vegetariër of veganist worden gelukkig helemaal niet meer zo extreem in de huidige maatschappij! En als jij er echt voor kiest om vlees te blijven eten kun je het bijvoorbeeld echt als een luxe product gaan zien: eet het bijvoorbeeld alleen op zondag en zorg dat je precies weet waar je vlees vandaan komt. Vertel eens aan je vrienden en familie waarom je niet meer elke dag vlees eet, gewoon op een positieve, rustige manier, en plant zo weer wat duurzame zaadjes.