Blogs

 
 
 
 

Verborgen plastic


 
Plastic is een geweldig product: het gaat lang mee en is heel sterk. Maar dat heeft ook een grote keerzijde; de aarde is niet in staat om dit plastic op te lossen. Uiteindelijk blijft al het plastic in de vorm van microdeeltjes in de natuur, wat uiteindelijk ook weer bij ons terecht komt.

Zo hebben wetenschappers vorig jaar voor het eerst microplastics in ontlasting van mensen gevonden. Het plastic komt nu zo veel in de natuur voor dat wetenschappers praten over ‘het Tijdperk van het Plastic’ waarbij we in de toekomst fossielen met plastic op zullen graven. We laten letterlijk een plastic laag achter op de aarde. Meer over dit plastic probleem en de plastic soep lees je in een van mijn eerdere blogs.

Er is een verschil tussen de grotere stukken plastic, oftewel macroplastics, en de microplastics. Microplastics zijn stukjes plastics tussen de 5 micrometer en 5 millimeter. Als deeltjes nog kleiner zijn, zijn dit nanoplastics. Maar ook de grotere stukken plastic worden uiteindelijk steeds kleiner en blijven in deze kleine vorm aanwezig in de natuur.

Microplastics komen dus in de natuur via slijtage van grotere plastic stukken, maar er zijn ook andere manieren hoe microplastics in de natuur terecht komen. Dit kan door het gebruik van verschillende producten, bijvoorbeeld autobanden, kleding en verzorgingsproducten.

Autobanden
Hier was ik me tot voor kort ook niet zo bewust van, maar er komt veel microplastic vrij door de slijtage van autobanden. Je kunt dit verminderen door relatief nieuwe autobanden te gebruiken en deze goed op te pompen. Als de banden goed opgepompt zijn rijd je ook zuiniger, een win-win dus!

Kleding en andere stoffen
Veel van onze kleding is van synthetische materialen gemaakt, zoals je fleecevest, maar ook bijvoorbeeld andere stoffen die je vaak wast; zoals vaatdoekjes. Synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld polyester, acryl en elastaan. Stoffen die hier geen impact op hebben zijn bijvoorbeeld katoen, linnen en tencel.

Tijdens het wassen komen bij de synthetische stoffen door middel van slijtage microplastics vrij die via de afvoer in de natuur terecht komen. Hier kun je een aantal dingen aan doen:

  • Je synthetische kleding wassen met in een zak van bijvoorbeeld Guppyfriend die deze microplastics grotendeels eruit filtert.
  • Overstappen naar natuurlijke stoffen. Over de verschillende stoffen en hun impact kun je hier meer lezen.

Verzorgingsproducten
Het verbaast mij elke keer weer hoeveel microplastics er nog in verzorgingsproducten zitten. Veel van de shampoos en andere producten die we in de supermarkt kopen, zit helaas nog microplastics in. Heel bizar! Een hele lijst met deze producten vind je hier. Deze organisatie heeft ook een app; waarbij je kan checken of jouw favoriete producten microplastics bevatten.