Blogs

 
 
 
 

Hoe vaak koop jij iets nieuws?


 
Bij duurzaamheid denken we ondertussen vaak aan zonnepanelen, minder vlees eten of minder vliegen. Maar denk je ook wel eens aan de spullen die je koopt? Bijvoorbeeld jouw kleding of je telefoon? Helaas hebben die producten vaak een grote verborgen impact. Vraag je je af hoe dan?

Steeds vaker kom ik er ook achter dat er een onwijs grote verborgen impact achter de spullen zit die ik koop. Ik wist dit al bij vlees, dit kun je teruglezen in mijn vorige blog, maar ook andere spullen zoals telefoons en laptops, hebben zo’n grote verborgen impact waar we gewoon niet over nadenken als we deze kopen in de winkel. Vaak wordt deze impact ook niet mee berekend in de aanschafprijs.

Je betaalt hoeveel het kost om het te maken, maar je betaalt niet hoeveel het eigenlijk de aarde kost: een product zou dus veel meer kosten als we ook de natuur een economische waarde zouden geven.

Babette Porcelijn van De Verborgen Impact wilde graag weten waar nu echt de meeste impact lag. Ze heeft er een heel boek over geschreven en is uitgekomen op de volgende top 10:

Volgens haar analyse hebben spullen, voornamelijk elektronica, de grootste impact op ons milieu, nog meer dan vlees. Nu zijn er wel meer van dit soort analyses uitgevoerd en hangt het er een beetje vanaf naar welke impact je kijkt, zo is er in 2018 ook een groot internationaal onderzoek gepubliceerddat aangeeft dat in vlees en melk de grootste impact zit. Maar we kunnen in ieder geval wel concluderen dat zowel vlees als elektronica consumptie een erg grote impact hebben.

Waar ligt dat dan aan? Bij elektronica gaat het hier voornamelijk om het materiaal (waaronder de batterij) maar ook de energie die nodig is om het product te maken. Omdat bijvoorbeeld onze smartphones ontworpen zijn om gemiddeld maar 2 jaar mee te gaan hebben deze hierdoor een rampzaling ecologische impact. De batterijen zijn vaak moeilijk te recyclen en de mineralen die gebruikt worden voor je telefoon worden steeds schaarser. Ook worden deze mineralen vaak uit conflictgebieden gehaald waar de arbeidsomstandigheden verschrikkelijk zijn.

Wat kun jij hieraan doen?

Als je iets wilt kopen, stel jezelf dan eerst de volgende vragen af:

  • Heb ik het product eigenlijk wel echt nodig? Koop ik het omdat ik er blij van word of omdat ik het echtnodig hebt? En als ik er blij van word, kan ik dat blije gevoel ook ergens anders vandaan halen? Moet dat per se van nieuwe spullen? Kan ik bijvoorbeeld ook gewoon iets leuks gaan doen met iemand?
  • Kan ik het ook tweedehands kopen? Kleding maar zelfs ook elektronica kun je best tweedehands kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele goede muis voor mijn computer gehaald bij de kringloopwinkel!
  • Is het kapot? Kan ik het dan (laten) repareren? Bijvoorbeeld bij een Repair Café.
  • Kan ik het ook delen met of lenen van iemand? Een boor kun je bijvoorbeeld ook heel goed via het platform Peerbyregelen van iemand uit de buurt.

Het gaat er hier niet om dat je nooit meer iets nieuws mag kopen of geen andere niet-duurzame keuzes meer mag maken, maar het gaat erom dat je je bewustzijn vergroot over de verborgen impact van die dingen die je koopt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook op een andere manier naar spullen gaan kijken.