Blogs

 
 
 
 

Duurzamere kledingkeuzes


 
Terwijl tweedehands kleding kopen een stuk duurzamer is, wil je soms ook nieuwe kleding kopen, zoals bijvoorbeeld bij ondergoed. Maar waar let je dan op? Als voorbeeld kijk ik naar de producten van Organic Basics.

1. Als eerste kijk ik naar de website; wat zeggen ze over duurzaamheid en ook op sociaal vlak; door wie wordt het gemaakt? Geven ze ook op de website aan hoe zij op andere vlakken hun impact verlagen?

2. Ten tweede kijk ik naar de certificeringen die ze gebruiken op hun producten. Voor katoenen kleding is bijvoorbeeld de Global Organic Textile Standard (GOTS) een belangrijke. Dan weet je dat het echt biologisch is volgens een internationale standaard. Als het merk dan ook nog duidelijk hun licentie nummer vermeld, is het helemaal geweldig. We willen natuurlijk transparantie!

3. Ook kijk ik naar de andere materialen die een kledingmerk gebruikt. Zo gebruikt Organic Basics ook Tencel. Tencel scoort op heel veel vlakken heel goed als je kijkt naar de verschillende soorten impact een kledingstof kan hebben op het milieu en op sociale factoren. In deze tabel van Milieucentraal kun je kijken welke stoffen hoe scoren:

4. Waar wordt de kleding gemaakt? En vanuit waar wordt de kleding naar jou toegezonden? Geeft het bedrijf dat aan op hun website? Ik zie bijvoorbeeld soms hele mooie duurzaam-gemaakte kledingproducten uit Australië, maar daar denk ik dan vaak toch een tweede keer over na. Het liefst willen we een merk dat in Europa produceert en vanuit daar naar jou toe zendt. Zo is de transportlijn kort en heb je veel minder CO2-uitstoot.

Dit soort dingen zijn natuurlijk niet op elke website te vinden. Als ik echt een duurzamere keuze wil maken, dan zegt mij dat vaak wel genoeg dat ze dit soort dingen niet aangeven. Het belangrijkste bij een echt duurzamer bedrijf is transparantie. Als ze duurzamere keuzes maken, geven ze ook aan hoe ze dat precies doen? Laten ze zien in samenwerking met welke organisatie ze deze impact verlagen of geven ze een licentie-nummer aan? Dat willen we natuurlijk allemaal kunnen zien!

En natuurlijk is het (nog) niet mogelijk om je altijd perfect aan deze 4 tips te houden. Maar hopelijk geeft het je een richtlijn om eens te kijken waar je op kunt letten.