Blogs

 
 
 
 

Duurzame geldzaken


 

Veel organisaties hebben een grote invloed op hoe zij dingen inkopen en wat zij verkopen. Als consument maak jij dus een keuze bij welke organisatie jij je aansluit. Zo kun je door het kiezen van je bank, verzekering of energieleverancier al een grote duurzame impact hebben zonder dat dit jouw dagelijkse leven heel erg beïnvloed.

Banken
Met het geld wat jij op jouw spaarrekening hebt staan investeren banken in verschillende dingen. Maar ook dingen waar jij eigenlijk helemaal niet achterstaat. Banken kunnen in veel verschillende dingen investeren (geld uitlenen), zoals een nieuwe onderneming of een groot gebouw. Maar grote banken investeren vaak ook in bijvoorbeeld (kern)wapens, megastallen of niet-duurzame energiebronnen zoals kolencentrales. Zie hier bijvoorbeeld het onderzoek van Varkens in Nood of dit onderzoek van Greenpeace.

Kan dat ook anders? Geen enkele bank is natuurlijk perfect maar er zijn een aantal banken die heel bewust staan voor duurzamere investeringen die beter zijn voor onze maatschappij en onze wereld. In Nederland zijn dit de Triodos Banken de ASN Bank. Zelf heb ik gekozen voor de Triodos Bank omdat het me erg aanspreekt dat de bank onafhankelijk is.

~ Wil jij checken hoe jouw bank scoort op duurzaamheid en andere thema’s? Ga naar de Eerlijke Bankwijzer.

Verzekeringen
Ook verzekeringen investeren veel van het geld dat ze via jou en anderen binnenkrijgen. Ook hier kun jij dus weer een bewuste keuze in maken welke verzekering jij kan steunen.

~ Check bij de Eerlijke Verzekeringswijzer hoe jouw verzekering scoort en wat eventueel een duurzamere optie zou zijn.

Energieleveranciers
Energieleveranciers gebruiken duurzaamheid steeds meer als een marketing tool. Zo zal ongeveer elke energieleverancier nu zeggen dat ze duurzaam zijn. Maar vaak hebben deze grotere leveranciers ook nog steenkolenovens waar zij ook hun energie uithalen (en waar direct veel CO2 de lucht in gaat door het verbranden van de steenkolen). Als je dus zeker wilt zijn dat je echt een duurzame leverancier kiest, kun je hier ook een bewuste keuze in maken.

~ Lees hier meer over hoe jouw energieleverancier scoort en welke andere keuze je eventueel zou kunnen maken.

En wil je na het lezen van deze blog ook overstappen? Via een overstapservice is dit zo geregeld! Het kost even wat tijd maar daarna heb jij zonder bewuste dagelijkse inspanningen meteen al een minder grote impact op ons milieu.