Blogs

 
 
 
 

Wat is de nieuwe economie?


 
Bij duurzaamheid hebben we het vaak over de zoektocht de nieuwe economie, of de circulaire economie. Maar wat is dat dan precies?

De nieuwe economie is een nieuwe vorm van hoe onze economie duurzaam en goed voor mens en planeet kan zijn. Er zijn twee grote uitgangspunten in deze economie:

  • Er is geen sprake meer van afval - afval = grondstof
  • Er is geen sprake meer van bezit - Consumptie = iets lenen of voor een dienst betalen

Wat dit concreet betekent?

Dat we ons veel meer gaan richten op een circulaire, leen en service economie. Dit is samen de nieuwe economie.

Circulaire economie
De basis van deze nieuwe economie is circulariteit. Dit betekent dat we niet meer steeds nieuwe grondstoffen uit de aarde halen, hier producten van maken en deze weer weggooien of verbranden. Bij een circulaire economie maken we (grotendeels) gebruik van grondstoffen die al in een bestaand product zitten. Zo putten we de aarde niet uit en creëren we geen bergen afval meer.

Bron van het plaatje.

Om deze circulaire economie te krijgen gaan we in de maatschappij veel meer focussen op lenen en betalen voor diensten, in plaats van dingen kopen en bezitten:

Leen economie
Bij een leeneconomie bezit je het product niet maar maak je er gebruik van door dat je het ruilt of leent van iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld heel makkelijk met spullen die je maar een paar keer per jaar nodig hebt; zoals een boormachine. Waarom zou je die niet lenen? Dit kan bijvoorbeeld via een platform zoals Peerby of Snappcar.

Service economie
De service (diensten) economie is een economie waar wij als consument géén producten meer kopen, gebruiken en weggooien maar betalen voor diensten. Dit bestaat al voor een groot deel, denk bijvoorbeeld aan Netflix (je bezit geen films maar betaald voor het gebruik) of Spotify. Ook concepten zoals MUD Jeans (je betaald voor het gebruik van een spijkerbroek) en Swapfiets (je betaald voor het gebruik van een fiets in plaats van voor de fiets zelf) zijn hier voorbeelden van.

Op deze manier zorgt ook de producent dat het product zo lang mogelijk meegaat (is economisch het slimste) en de producent blijft eigenaar van het product en moet dus ook zorgen dat wanneer deze kapot gaat de grondstoffen weer hergebruikt worden.

Ik geloof dat we met onze maatschappij steeds meer van dit soort modellen gebruik gaan maken en dat we dus een steeds duurzamere economie neerzetten; er komen steeds meer hele gave initiatieven! Als mooie extra stap heeft ook de overheid als doel dat Nederland in 2050 helemaal circulair is.