Blogs

 
 
 
 

Waarom moeten we onze plastic consumptie verminderen?


 
We hebben het met z’n allen steeds meer over dat we ons afval en dan voornamelijk ons plastic afval moeten verminderen. Maar waarom eigenlijk precies? Dat leg ik hieronder verder uit.

Een belangrijk probleem bij het kopen van spullen is dat het vaak in veel verschillende dingen verpakt is. Vaak in plastic. Nu is plastic natuurlijk van origine een geweldige verpakking omdat dingen lang houdbaar en droog blijven. Daarom zijn we het met z’n allen ook zoveel gaan gebruiken. Maar helaas betekent dit ook dat het voor de natuur heel lang duurt voordat het afgebroken wordt.

Wist je dat….

  • Al het plastic wat ooit geproduceerd is nog bestaat? Behalve natuurlijk als het verbrand wordt; maar zelfs dan hebben we niet zo veel met het afval kunnen doen: De overblijfselen van het verbranden worden gebruikt voor bijvoorbeeld asfaltering.
  • Er gaan zo'n 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee elk jaar
  • Gemiddeld 95% van de dood aangespoelde vogels wel 30 stukjes plastic in hun maag hebben
  • Plastic zo’n 1000 jaar kan blijven bestaan. Bijna al het plastic dat ooit werd gemaakt bestaat nog in één of andere vorm, bijvoorbeeld microplastics.
  • Er de afgelopen 10 jaar meer plastic geproduceerd is dan in de hele 20ste eeuw.

Onze plastic productie en de plastic soup
In de wereld produceren we jaarlijks zo’n 311 miljoen ton nieuw plastic, waarvan ongeveer 5 miljoen ton in de oceanen terecht komt. Dit plastic in de oceanen komt hier terecht door afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen omdat er dan microplastics vrijkomen (er zitten bijvoorbeeld microplastics in je tandpasta of in je synthetische kleding). Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep.

Bron foto: Plasticsoup.webnode.nl

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk en komt het uiteindelijk ook weer bij ons terecht via bijvoorbeeld microplastics.

Microplastics
Het plastic wat poreuzer is en wel afbreekt, blijft als microplastics in de natuur en komt uiteindelijk weer in onze lichamen. Eind 2018 was er een eerste nieuwsbericht dat wetenschappers microplastics in ontlasting van mensen hadden gevonden. Best bizar toch? Gelukkig heeft daarom ook de overheid besloten om wegwerpplastic in de toekomst te gaan verbieden. Hopelijk is dat al een eerste stap.

Wat kun jij doen?
Met groenten en fruit is het relatief gemakkelijk: koop alles met eigen zakjes. Ook kun je bijvoorbeeld losse thee gebruiken in plaats van theezakjes om mijn verpakkingen terug te dringen. Ook voor je cosmetica is het makkelijk om dit te vervangen.

Wat nog steeds erg lastig is, is bewerkt voedsel. Maar ik hoop hierbij dat bedrijven zelf met steeds andere en duurzamere verpakkingen komen. En dat we wel allemaal alvast onze eigen stappen kunnen zetten en laten zien dat we het als consument belangrijk vinden.