Blogs

 
 
 
 

Mijn zero waste tips


 
Hierbij deel ik een aantal zero waste tips voor het dagelijks leven. Waarom het belangrijk is om je (plastic-)afval te verminderen? Dat kun je teruglezen in mijn andere blog.

#1: Stoffen tasjes
Mijn eerste tip is het gebruik van stoffen tasjes in plaats van plastic, zoals een stoffen tas voor boodschappen, een broodzak of fruitzakjes. Hierbij is het duurzaamst als je een aantal stoffen tasjes hebt die je heeel lang gebruikt.

Als je natuurlijk al een broodtrommel gebruikt is dit voor je brood ook al heel goed. Het gaat er hierbij om het verminderen van wegwerpverpakkingen of verpakkingen die je maar eenmalig gebruikt.\


De boterhamzakjes op de foto zijn van Keep Leaf, die heb ik gekocht bij de WAAR.

#2: Cosmetica zonder verpakkingen
Mijn tweede tip is het gebruik van vaste zeep in plaats van zeep of andere cosmetische producten uit verpakkingen. Ik doe dit al jaren en vind het super fijn.

Als ik reis neemt het heel weinig ruimte in en het kan bij de handbagage. Er zijn veel verschillende merken die natuurlijke, vaste zepen maken. Zoals Werfzeep. Een webshop waar je dat soort zepen kunt kopen is bijvoorbeeld Zepig.

#3: Eigen fles meenemen
Mijn derde tip van deze week is geen to-go koffie en thee meer in papieren en plastic bekertjes, eigen waterfles meenemen en geen plastic rietjes meer aannemen/gebruiken. Dit is zoo makkelijk!

Ik heb altijd mijn waterfles van Klean Kanteen mee vol met water en als ik thee to-go haal zorg ik dat ik mijn eigen hebruikbare beker meeneem (wat ik ook vaak doe is gewoon zelf al thee vanuit huis meenemen, nog veel goedkoper ook ;)). En zeker op reis nemen wij dus altijd onze eigen duurzamere rietjes mee.

#4: Wattenschijfjes en menstrucatiecup
Mijn vierde tip van deze week is iets meer gericht op vrouwen/mensen die make-up dragen; herbruikbare wattenschijfjes en herbruikbare menstruatieproducten.

Ik gebruik herbruikbare wattenschijfjes en realiseerde me laatst dat ik het alweer zo gewend ben! Ik gooi ze na gebruik in een waszakje en dat zakje gaat om de zoveel tijd mee met de rest van de was in de wasmachine. Ideaal!

Ook gebruik ik al jaren een menstruatiecup. Ik vind het echt geweldig; je hoeft deze alleen ’s ochtends en ’s avonds te legen en de rest van de dag hoef je er helemaal niet mee bezig te zijn. In het begin moest ik wel even wennen aan het inbrengen, maar nu kan ik niet meer zonder. De dagen dat ik wat minder heftig menstrueer gebruik ik wasbaar maandverband, werkt ook super!

Deze producten koop ik bijvoorbeeld bij de webshop June Goodies.

#5: Word bewust van alle andere verpakkingen die je gebruikt
En mijn laatste tip van deze week is je steeds bewuster te worden van alle verpakkingen en wat je gebruikt. Kun je dit ook vervangen?

Vervang bijvoorbeeld je plastic tandenborstel of je wegwerpscheermesje. Steeds als je weer iets nieuws koopt kun je weer een net wat duurzamere stap zetten.