Blogs

 
 
 
 

Een duurzamere decembermaand


 
De decembermaand komt er weer aan! Vol met sinterklaas- en kerstvieringen, met daarbij een versiert huis, gezellige sfeer en lekker eten. Maar kan deze maand ook duurzamer?

1. Recycle Sint: Speelgoed ruilen
Elk jaar weer nieuwe cadeaus terwijl er misschien nog ongebruikte spullen thuisliggen? De organisatie Recycle Sint organiseert markten door heel het land, waar jij speelgoed kan ruilen. In heel november zijn er door het hele land speelgoedruilmarken georganiseerd.

2. Adopteer een kerstboom
Een kerstboom in huis was voor mij altijd weer een afweging: Een levende kerstboom die je daarna weggooit of een plastic kerstboom? Maar er is een derde en veel duurzamere optie. Mijn ervaringen met het adopteren van een kerstboom deel ik binnenkort op de website van GRN United.nl. Maar je kunt hier alvast meer informatie lezen: www.duurzame-kerstbomen.nl of adopteereenkerstboom.nl.

3. Plantaardig(er) eten
Zoals ik in een andere blog deel heeft vlees maar ook andere dierlijke producten een grotere impact op de aarde dan je misschien denkt. Ook al wil je niet compleet plantaardig eten, kun je kiezen voor een aantal plantaardige alternatieven op de feesttafel. Supermarkten bieden steeds meer vleesvervangers aan, die je ook zeker heel leuk op de feesttafel kunt zetten.

Maar ook bijvoorbeeld het luxe plantaardige ijs van Prof. Grunschnabel in plaats van roomijs als toetje. Gewoon verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Albert Heijn.

4. Geef herinneringen in plaats van een voorwerp
Natuurlijk is het heel leuk om cadeaus te geven en te ontvangen. Maar is samen iets doen niet nog veel waardevoller? Zo kun je bijvoorbeeld een bon geven om samen naar een voorstelling te gaan of een dagje weg.

5. Duurzame cadeaus
Wel iets tastbaars geven? Je kunt natuurlijk naast herinneringen ook andere duurzamere cadeaus geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een abonnement op e-books of de bibliotheek, of kijk op webshops zoals EcoGoodies.